Pozitivna naravnanost

Avtor admin
0 komentar

Pozitivna naravnanost ali miselnost je bila zame ena najtežjih vrlin za osvojiti (beri ni še v popolnosti osvojena in tudi ne bo). Je delo, ki ga izvajaš vsak dan, vsako uro, vsako minuto, vsako sekundo, le opazovati se je potrebno, in to ves čas. Tako tudi ostajaš v trenutku. Najprej popravljaš misli 100-krat na dan (res velikokrat), a se število iz meseca v mesec vidno zmanjšuje. Sama sem začela tako, da sem vsako negativno misel, ki je prišla, sem jo sprejela brez obsojanja in jo lepo pospremila v svetlobo.

Obvladovanje negativnih misli

To nikakor ne pomeni, da negativne misli več ne pridejo, le manj jih je in tudi te lažje obvladuješ. Moje mnenje je, da brez obsojanja lahko sprejmemo vse občutke, tudi tiste negativne, saj so del nas. Lahko pa jih zmanjšamo. Brez vztrajnosti pa seveda ne gre. Kolikokrat sem bila prepričana, kako sem se znebila zamer, jeze, žalosti. Oh kako sem se motila. Bolj kot sem delala na sebi, bolj sem spoznavala, koliko je še te prtljage za očistit.

Ampak, kateri so tisti poglavitni negativni občutki, ki razjedajo vse nas? Če vprašate mene so to zavist in takoj za tem ljubosumje in zamera.

Zavist

Zavist je čustvo, ki se pojavi, ko občutimo pomanjkanje ali nezadovoljstvo zaradi uspeha, lastnosti, prednosti ali dosežkov druge osebe. To čustvo se lahko pojavi, ko se primerjamo z drugimi in opazimo, da imajo nekaj, česar mi nimamo. Zavist je lahko destruktivna, saj lahko privede do negativnih občutkov, kot so nezadovoljstvo, nizka samopodoba in celo sovraštvo. Pomembno je razvijati pozitiven odnos do zavisti in se osredotočiti na lastne cilje in dosežke.

Ljubosumje

Ljubosumje je čustvo, ki se pojavi, ko občutimo grozečo nevarnost izgube nečesa, kar imamo, zaradi druge osebe. To čustvo se pogosto pojavlja v medosebnih odnosih, kot so partnerstva, prijateljstva in družinske vezi. Ljubosumje lahko izvira iz občutkov negotovosti, nezaupanja ali strahu pred izgubo. Če ni ustrezno obvladano, lahko ljubosumje privede do konfliktov in napetosti v odnosih

Zamera je trdovratno čustvo do druge osebe zaradi neke preteklosti ali trenutnega dogodka. Ko smo žrtve ali priča krivice ali nepravičnosti, se lahko razvije zamera. Ta čustva lahko negativno vplivajo na duševno in čustveno blagostanje ter ovirajo medosebne odnose. Pomembno je, da zamer ne zadržujemo, ampak se jih trudimo sprejeti, odpustiti in na koncu spustiti te občutke.

Vsi ti občutki so naravni del človeške izkušnje, vendar je pomembno razvijati čustveno inteligenco, da se z njimi soočimo na konstruktiven način. Zavedanje in razumevanje teh čustev nam lahko pomaga izboljšati medsebojne odnose in pomaga priti do notranjega miru.

Večkrat znam omeniti, da je vsak kreator svojega življenja. Z majhnimi koraki začnemo delati spremembe. Z majhnimi koraki začnemo kreirati življenje, kot si ga želimo. Začnimo ZDAJ!

Za konec vam prilagam Vajo – Hvaležnostna misel

Cilj te vaje je usmeriti vašo pozornost k pozitivnim vidikom vašega življenja in spodbuditi občutek hvaležnosti in s tem doseči pozitivno naravnanost.

  • Usedite se ali ulezite na udobnem mestu, kjer vas ne bodo motili.
  • Začnite z globokimi vdihom in izdihom, da se sprostite in osredotočite na trenutni trenutek. Zaprite oči in si predstavljajte, kako se počutite sproščeni in umirjeni.
  • Premislite o eni stvari ali situaciji, za katero ste resnično hvaležni. To lahko vključuje majhne vsakodnevne radosti ali večje dosežke. To je lahko nekaj preprostega, kot je sončen dan, ko vas objame vam ljuba oseba, uspeh pri delu ali karkoli drugega, kar vas osrečuje.
  • Predstavljajte si to stvar ali situacijo kot svetlobo ali barvno energijo, ki vas obdaja. Vizualizirajte, kako se ta svetloba širi po vašem telesu, napolni vsak del vašega telesa s pozitivno energijo in hvaležnostjo.
  • Medtem ko se osredotočate na to vizualizacijo, poudarite občutke hvaležnosti in radosti, ki jih čutite do te stvari ali situacije. Dajte si dovoljenje, da se v celoti poglobite v te občutke.
  • Vajo lahko nadaljujete in dodajate različne stvari ali situacije, za katere ste hvaležni in jo tudi večkrat na teden jo lahko ponovite.
  • Po končani vaji globoko vdihnite in izdihnite, se prizemljite, ter počasi odprite oči. Občutite svežino in pozitivno energijo, ki ste jo zaužili med vajo.

Redno izvajanje te vaje vam lahko pomaga krepiti vašo pozitivno naravnanost, povečati občutek hvaležnosti in izboljšati vaše splošno dobro počutje. Pomembno je, da se v vaji poglobite in se osredotočite na občutke, ki jih vzbudi pozitivna energija.

You may also like

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, vendar se lahko odjavite, če želite. Sprejmi Preberi več

Politika zasebnosti in piškotkov